Tags

, ,


[Analogie] Paramaribo Zoo heeft ook struisvogels. ‘t Lukt ze slecht hun kop in het zand te steken, zag ik tijdens een bezoek in januari. Hun verentooi was zwaar beschadigd, als van de kippen in legbatterijen. Ze wilden zo graag niet weten dat de schildpad hun voer uit hun voederbak kwam eten, dat de Adelaar verderop in een voor hem beperkende kooi zat. Maar ze zagen ‘t toch. Het was in hun “news feed” en daar konden ze bar weinig aan doen, tenzij ze hun hoofd in ‘t zand staken. Dat ging niet.
struisvogel
Analogieën en associatief denken, meestal werk voor de rechterhersenhelft las ik ergens. Of was ‘t andersom..? Doet er minder toe, net zoals deze specifieke zoo en de dieren in deze analogie minder belangrijk dan de aangehaalde kenmerkende eigenschappen van elk, de sfeer en de acties/handelingen. Paramaribo Zoo werkt met beschikbare en gedoneerde middelen keihard aan het verbeteren van het welzijn van de dieren die ze toch al in beheer hebben en educatie van jongeren over de dieren. Geen slecht woord van mij over hen. Feit blijft, de beestjes zitten krap. De analogie daarentegen raakt wel aan hedendaagse actieve news feeds i.t.t. “old school” zo je wilt passieve kranten en tv/radio-nieuws.

Bijvoorbeeld, je kunt er voor kiezen om de kranten en omroepen uit je leven te bannen of selectief het nieuws tot je te nemen, het wordt je voorgeschoteld. Je kunt er voor kiezen om zelf publieke social media te engagen of uit je feed te halen als het je niet bevalt. Je kunt ook de social media feed uitzetten van FBF’s** die te veel activistisch posten, als je dat niet aanstaat. Alleen, dat laatste blijkt lastiger: dat wil je eigenlijk helemaal niet, want je hebt ze juist daarom in je actieve feed gehouden. Actief, niet voorgeschoteld, relatief weloverwogen en zelfgekozen.

En laten we wel zijn, als ‘t van belang is voor mijn (echte) vriend(en), dan wil ik er minimaal notie van nemen, indien het zich aanbiedt in mijn feed, on- of offline. Effe snel buurten, seconden werk, in tijd uitgedrukt. Tenzij ik kies voor de struisvogeloptie, zoals een FBF gisteren weer, in navolging van velen sinds november bijvoorbeeld: een item dat de wereld over is gegaan, óns in NL heeft bereikt vanuit de USA en vanuit Azië, terwijl het hier speelde, breeduit is uitgemeten in diverse internationale media, en dan melden “ik heb het niet geweten”, ongeacht welke mening die er over heeft of niet.

Dát wil ik ook kunnen: hoofd in ‘t zand, doen alsof er niets gebeurd is. Wel dus. Er is veel gebeurd 2e helft 2013 tot heden. Een transitie in diverse vormen <- voer voor een volgend blog allicht,

** FBF = een Facebook contact (“Facebook Friends”) als begrip vereist enige toelichting. Deze komt in diverse soorten en maten van contactvormen en in even zo diverse combinaties van real life, online, online-only voor. Netals de categorieën real life en online, bevat ook de categorie online-only mensen die “echte vrienden” kunnen zijn, gelet op het intense, diepgaande persoonlijke contact in-feed of in-privé: een lijfelijke ontmoeting heeft (nog) nooit plaats gevonden, anders dan bij real life en een deel van de online contacten/relaties. Zoiets.

Advertisements